Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Παλάτι της Δάφνης

Συγγραφή : Kostenec Jan
Μετάφραση : Πέτρακα Ελένη

Για παραπομπή: Kostenec Jan, «Παλάτι της Δάφνης»,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=12435>

Palace of Daphne (21/4/2010 v.1) Παλάτι της Δάφνης (21/4/2008 v.1) 

Παραθέματα

 

Η υποτιθέμενη προέλευση του ονόματος Δάφνη, σύμφωνα με τον Ιωάννη Λυδό

φασὶ <δὲ> Λατῖνον ἐκεῖνον τοῦ Τηλεγόνου μὲν ἀδελφὸν, Κίρκης δὲ παῖδα, πενθερὸν δὲ Αἰνείου, κτίζοντα τὴν τῆς Ῥώμης ἀκρόπολιν πρὸ τῆς παρουσίας Αἰνείου εὑρεῖν ἐπὶ τοῦ τόπου δάφνην κατὰ τύχην καὶ οὕτως πάλιν ἐᾶσαι αὐτὴν ἐκεῖσε διαμένειν· καὶ διὰ τοῦτο ἐνταῦθα Δάφνην προσαγορεύουσι τὸ Παλάτιον.

Ιωάννης Λυδός, Περί των μηνών, Wünsch, R. (επιμ.), Ioannis Lydi liber de mensibus (Leipzig 1898, ανατ. Stuttgart 1967), σελ. 163.

Η υποτιθέμενη προέλευση του ονόματος Δάφνη, σύμφωνα με τα Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως

Ἡ δὲ Δάφνη ἐκλήθη διὰ τὸ ἵστασθαι ἐκεῖσε στήλη ὄνομα φέρουσα Δάφνης· ἀπὸ γὰρ τῆς Ῥώμης ἤφεραν αὐτήν· εἰς μαντεῖον γὰρ ἦν ἐκεῖσε· ἀλλὰ καὶ στεφάνους ἀπὸ δάφνης ἐλάμβανον οἱ ἄρχοντες κατὰ τὸν Ἰανουάριον μῆνα.

Ψευδο-Κωδινός, Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως, Preger, Th. (επιμ.), Patria Constantinopoleos II (Leipzig 1907, ανατ. New York 1975), σελ. 256.

 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>