Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
->

Πάρος

Συγγραφή : Καριώρης Παναγιώτης , Καλογεροπούλου Γεωργία (29/6/2005)

Για παραπομπή: Καριώρης Παναγιώτης, Καλογεροπούλου Γεωργία, «Πάρος», 2005,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=6882>

Πάρος (3/5/2006 v.1) Paros (3/5/2006 v.1) 

Παραθέματα

 
Η Πάρος μέσα από τα μάτια ενός Οθωμανού γεωγράφου του 16ου αιώνα

"Το νησί αυτό ανήκει στη Βενετία και απέχει έξι μίλια από τη Νάξο. Τα πλοία που κατευθύνονται προς τη Νάξο, έρχονται και ξεχειμωνιάζουν στο λιμάνι αυτού του νησιού. Έχει περίμετρο πενήντα μίλια και ψηλά βουνά. Χαρακτηριστικό του, όταν έρχονται από τη θάλασσα, είναι το ψηλό βουνό που βρίσκεται στο κέντρο του. Το λένε Περεκίγιε (Παροικιά). Οι ακτές του βουνού μοιάζουν με άσπρους βράχους, γιατί το νησί έχει πολλά μάρμαρα. Το πιο γνωστό και ωραίο κάστρο του βρίσκεται στα βόρεια του νησιού. Είναι χαμηλό και τα τείχη του φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Το λένε Αγούστα (Αγούσα, Νάουσα) [...]"

Δημήτρης Λούπης (επιμ.), Ο Πιρί Ρεΐς (1465-1553) χαρτογραφεί το Αιγαίο: η οθωμανική χαρτογραφία και η λίμνη του Αιγαίου (Αθήνα 1999), σελ. 279.

 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>