Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Νεότεροι χρόνοι

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Αντιγόνη (νήσος)

Αντιγόνη (νήσος) (27/6/2007 v.1) Antigoni (Burgazada) (27/6/2007 v.1)

Η Αντιγόνη είναι το τρίτο νησί σε μέγεθος από τα Πριγκηπόννησα. Ο ελληνικός πληθυσμός του παρουσίασε δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια. Από το 19ο αιώνα το μικρό ψαροχώρι της Αντιγόνης εξελίχτηκε σε σημαντικό θέρετρο της μεσοαστικής ρωμαίικης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

περισσότερα...

 

Αρναούτκιοϊ (Μέγα Ρεύμα)

Αρναούτκιοϊ (Μέγα Ρεύμα) (13/4/2007 v.1) Arnavutköy - προς ανάθεση

Οικισμός του Βοσπόρου ο οποίος, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, άρχισε να ονομάζεται Αρναούτκιοϊ από τον εποικισμό της περιοχής από Αλβανούς κατά τη διάρκεια της βασιλείας του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, άρχισε να επικρατεί το όνομα «Μέγα Ρεύμα». Το 17o αιώνα στο Μέγα Ρεύμα κατοικούσαν Ρωμιοί, Εβραίοι και λίγοι μουσουλμάνοι. Έναν αιώνα αργότερα, εγκαταστάθηκαν και Αρμένιοι στον οικισμό. Μετά το 1940, ο αριθμός των ορθόδοξων κατοίκων μειώθηκε ραγδαία.

περισσότερα...

 

Γαλατάς

Γαλατάς - προς ανάθεση Galata - προς ανάθεση

 

Γενί Μαχαλέ

Γενί Μαχαλέ (13/4/2007 v.1) Yeni Mahalle (26/4/2007 v.1)

Χωριό στην ευρωπαϊκή ακτή του Άνω Βοσπόρου. Οι κάτοικοί του ήταν αποκλειστικά Ρωμιοί, στην πλεινότητά τους ψαράδες και ναυτικοί.

περισσότερα...

 

Εγρί Καπού

Εγρί Καπού (13/4/2007 v.1) Eğri Kapu - προς ανάθεση

Η συνοικία Εγρί Καπού βρίσκεται στην ομώνυμη πύλη των βυζαντινών τειχών της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο παλάτι των Βλαχερνών. Η περιοχή κατοικούνταν ήδη από τους Bυζαντινούς χρόνους και εξακολούθησε μετά την Άλωση να αποτελεί μία από τις συνοικίες στις οποίες διέμεναν χριστιανοί ορθόδοξοι πληθυσμοί. Στο 19ο αιώνα παρατηρείται έξαρση στην ίδρυση συλλόγων και σωματείων. Με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας σταδιακά παρακμάζει η κοινότητα Εγρί Καπού.

περισσότερα...

 

Εντιρνέ Καπού

Εντιρνέ Καπού (13/4/2007 v.1) Edirne Kapu (27/4/2007 v.1)

Συνοικία μεταξύ του έκτου και του έβδομου λόφου της Κωνσταντινούπολης με σημαντικό ελληνορθόδοξο πληθυσμό, ο οποίος όμως έλαττώθηκε μετά το 1923 και μετά το 1955 εγκατέλειψε σταδιακά την περιοχή προς άλλες μεγαλύτερες και κεντρικότερες κοινότητες.

περισσότερα...

 

Έξι Μάρμαρα

Έξι Μάρμαρα (13/4/2007 v.1) Exi Marmara (Altımermer) (27/4/2007 v.1)

H συνοικία των Έξι Μαρμάρων βρίσκεται στην εντός των Θεοδοσιανών τειχών Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή του βυζαντινού Εξωκιονίου. Στη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου είχε σημαντικό ελληνορθόδοξο πληθυσμό. Ο ενοριακός ναός της ήταν η εκκλησία της Θεοτόκου Γοργοεπηκόου. Στο πλαίσιο της σωματειακής οργάνωσης του 19ου αιώνα, η κοινότητα διέθετε αδελφότητες και συλλόγους. Κατά τον 20ο αιώνα η κοινότητα παρήκμασε, και σήμερα πλέον δεν κατοικεί κανένας χριστιανός στην συνοικία.

περισσότερα...

 

Επταπύργιο

Επταπύργιο - προς ανάθεση Eptapyrgio (Yedikule) - προς ανάθεση

 

Θεραπειά

Θεραπειά (13/4/2007 v.1) Therapeia (Tarapya) (27/4/2007 v.1)

Τα Θεραπειά βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ακτή του Άνω Βοσπόρου. Το 17ο αιώνα αναφέρονται ως ρωμαίικο χωριό. Από το 1655 το χωριό γίνεται έδρα της μητρόπολης Δέρκων και μετατρέπεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς οικισμούς του Βοσπόρου. Αργότερα τα Θεραπειά έγιναν θέρετρο της ρωμαίικης ευκατάστατης τάξης της Κωνσταντινούπολης, όπως και των εύπορων Ευρωπαίων της πόλης, και ήταν γνωστά ως «θερινό Φανάρι». Η ορθόδοξη κοινότητα άρχισε να παρακμάζει δημογραφικά τόσο λόγω της μετακίνησης προς πιο...

περισσότερα...

 

Κοντοσκάλι

Κοντοσκάλι (13/4/2007 v.1) Kontoskali (Kumkapı) (27/4/2007 v.1)

Το Κοντοσκάλι ήταν μια από τις πιο σημαντικές και πολυάνθρωπες ελληνορθόδοξες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Στο β΄ μισό του 19ου αιώνα, μετά από πολλές πυρκαγιές, ανοικοδομήθηκε σύμφωνα με νέο αστικό σχέδιο. Η ελληνορθόδοξη κοινότητα της περιοχής υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια, με πολλά σχολεία και συλλόγους. Σήμερα έχει αποψιλωθεί ως προς τον ελληνορθόδοξο πληθυσμό.

περισσότερα...