Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 
 

Σελίδα:

1

 
 
 
 

Αναζήτηση με το γράμμα Γ

 
 
 

Γαλατάς

Γαλατάς - προς ανάθεση Galata - προς ανάθεση

 

Γενί Μαχαλέ

Γενί Μαχαλέ (13/4/2007 v.1) Yeni Mahalle (26/4/2007 v.1)

Χωριό στην ευρωπαϊκή ακτή του Άνω Βοσπόρου. Οι κάτοικοί του ήταν αποκλειστικά Ρωμιοί, στην πλεινότητά τους ψαράδες και ναυτικοί.

περισσότερα...

 

Γενίτσαροι

Γενίτσαροι (13/4/2007 v.1) Janissaries (26/4/2007 v.1)

Οι γενίτσαροι ανήκαν στους «δούλους του σουλτάνου». Κατά κύριο λόγο είτε προέρχονταν από το 1/5 των αιχμαλώτων πολέμου, το οποίο σύμφωνα με τον ιερό νόμο ανήκε στο σουλτάνο, είτε ήταν όμηροι από νεοκατακτημένες περιοχές, είτε είχαν αγοραστεί από το παλάτι σε σκλαβοπάζαρα, είτε, τέλος, προέρχονταν από το περιβόητο παιδομάζωμα. Οι πρώτες αναφορές στο παιδομάζωμα χρονολογούνται στα τέλη του 14ου αιώνα, η ακμή του θεσμού τοποθετείται στο 15ο και 16ο αιώνα, ενώ οι τελευταίες αναφορές προέρχονται από...

περισσότερα...

 

Γενουάτες στην Κωνσταντινούπολη

Γενουάτες στην Κωνσταντινούπολη (12/4/2007 v.1) Genoese in Constantinople (17/10/2007 v.1) Генуезци в Константинопол (6/6/2007 v.1)

Στους Γενουάτες, ακριβώς όπως στους εμπόρους από τη Βενετία και την Πίζα, παραχωρήθηκε το προνόμιο να έχουν τη δική τους παροικία στην Κωνσταντινούπολη το 12ο αιώνα. Επί Κομνηνών, η παροικία βρισκόταν στη νότια ακτή του Κεράτιου κόλπου. Από το 1267 έως το 1682 άνθησε η γενουατική συνοικία στη βόρεια ακτή του κόλπου – στο Πέρα. Ήταν το επίκεντρο του εμπορίου με τις πολιτείες της Μαύρης θάλασσας. Τα οχυρωματικά τείχη, οι πύργοι και τα κτήρια των Μέσων Χρόνων σώζονται μέχρι τις μέρες μας.

περισσότερα...

 

Γεώργιος Ζαρίφης

Γεώργιος Ζαρίφης (13/4/2007 v.1) Georgios Zarifis - προς ανάθεση

Ο Γεώργιος Ζαρίφης υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Κωνσταντινούπολης, με έντονη δράση στο χώρο των τραπεζικών και μετοχικών εργασιών. Συγχρόνως δραστηριοποιήθηκε και σε θέματα χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και φιλανθρωπίας.

περισσότερα...

 

Γεώργιος Σχολάρης (Γεννάδιος Β' Σχολάριος)

Γεώργιος Σχολάρης (Γεννάδιος Β' Σχολάριος) (16/4/2009 v.1) George Sholaris (Gennadios II Sholarios) (16/4/2009 v.1)

Ο Γεώργιος (Γεννάδιος) Σχολάρης ήταν θεολόγος και πρώτος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως επί Τουρκοκρατίας (1454-1456, 1463, 1464-1465). Στην αρχή ήταν οπαδός της ένωσης των Εκκλησιών, λαμβάνοντας μέρος στη Σύνοδο της Φλωρεντίας (1439), και στη συνέχεια φανατικός πολέμιος της ένωσης. Ήταν άριστος γνώστης της λατινικής και σεβόταν τη λατινική παιδεία, πρωτίστως το Θωμά Ακινάτη. Ήταν ένθερμος υπερασπιστής του Αριστοτέλη.

περισσότερα...

 

Γεώργιος Φραντζής

Γεώργιος Φραντζής (13/4/2007 v.1) Georgios Frantzis (26/4/2007 v.1)

Από τους τελευταίους ιστορικούς του Βυζαντίου, κρατικός αξιωματούχος και συνεργάτης των τριών τελευταίων βυζαντινών βασιλέων και συγγραφέας του έργου Σύντομο Χρονικό (Chronicon Minus), που αναφέρεται στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.

περισσότερα...

 

Γλυπτική στην Κωνσταντινούπολη

Γλυπτική στην Κωνσταντινούπολη (29/6/2007 v.1) Sculpture in Constantinople (13/4/2007 v.1)

Η Κωνσταντινούπολη φιλοξενούσε εξαιρετικές αυτοκρατορικές και ιδιωτικές συλλογές αρχαίας και κοσμικής γλυπτικής. Γλυπτική με θρησκευτικά και διακοσμητικά θέματα κοσμούσε τις εκκλησίες, τις λειτουργικές τους κατασκευές, τα ταφικά μνημεία και τις εικόνες. Μετά την Εικονομαχία, με αυξημένο το ενδιαφέρον για θρησκευτική εικονογραφία με εξαϋλωμένες μορφές, τα ανάγλυφα φαίνεται ότι υποσκέλισαν τη μνημειακή τρισδιάστατη γλυπτική, που είχε συνδεθεί με παγανιστική μη χριστιανική εικονογραφία. Ωστόσο, η...

περισσότερα...

 

Γρηγόριος Ε΄ Κωνσταντινουπόλεως

Γρηγόριος Ε΄ Κωνσταντινουπόλεως - προς ανάθεση Grigorios V of Constantinople - προς ανάθεση