Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

Επομ.

 
 
 
 

Αναζήτηση με το γράμμα Σ

 
 
 

Σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη (Βυζάντιο)

Σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη (Βυζάντιο) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Earthquakes in Constantinople (Byzantine period) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Земљотреси у Цариграду (11/10/2007 v.1)

Η Κωνσταντινούπολη, ευρισκόμενη σε περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα, είχε συχνά πληγεί από σεισμούς. Οι Βυζαντινοί φοβούνταν τους σεισμούς όχι μόνο για τις καταστροφικές τους συνέπειες αλλά κι επειδή τους θεωρούσαν εκδήλωση θεϊκής οργής για τις αμαρτίες των ανθρώπων. Στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης (από τον 4ο μέχρι τον 15ο αιώνα) σημειώθηκαν πάνω από εβδομήντα σεισμοί.

 

Σεπτεμβριανά του 1955

Σεπτεμβριανά του 1955 (13/4/2007 v.1) Anti-Greek riots of September 1955 in Constantinople (Istanbul) (2/5/2007 v.1)

Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1950 υπήρξε το πλαίσιο, στο οποίο έλαβαν χωρα οι επιθέσεις εναντίον των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης το Σεπτέμβριο του 1955. Η εθνικιστική έξαρση στην Τουρκία με αφορμή το Κυπριακό Ζήτημα είχε ήδη διαμορφώσει μια εκρηκτική κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, η οποία οξύνθηκε ακόμη περισσότερο από τα νέα για την επίθεση στο προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη. Σχεδόν όλοι οι ερευνητές συμφωνούν σήμερα πως οι μεγάλης έκτασης...

περισσότερα...

 

Στάση Νίκα, 532

Στάση Νίκα, 532 (5/6/2008 v.1) Nika Riot, 532 (4/6/2007 v.1) Побуна Ника, 532 (12/4/2007 v.1)

Τον Ιανουάριο του 532, στην Κωνσταντινούπολη εκδηλώθηκε στάση εναντίον του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄. Οι δήμοι των Βενέτων και των Πρασίνων ξεσηκώθηκαν ενωμένοι, παρακινημένοι από την αυταρχική διακυβέρνηση του αυτοκράτορα, και η βυζαντινή πρωτεύουσα έζησε μια από τις μεγαλύτερες αναταραχές της ιστορίας της. Στην επιφάνεια βγήκαν οι πολύπλοκες κοινωνικές και θρησκευτικές αντιφάσεις της τότε βυζαντινής κοινωνίας. Η εξέγερση, που πήρε το όνομά της από το σύνθημα «Νίκα» των στασιαστών, διήρκεσε...

περισσότερα...

 

Σταυροδρόμι (Πέρα)

Σταυροδρόμι (Πέρα) (13/4/2007 v.1) Beyoğlu (Stavrodromi / Pera) (2/5/2007 v.1)

Συνοικία στις παρυφές του Γαλατά, με έντονα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, καθώς υπήρξε η έδρα των περισσότερων ξένων πρεσβειών στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και μεγάλο εμπορικό κέντρο σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Η παρουσία του ελληνορθόδοξου στοιχείου στο Πέρα ήταν έντονη και απαντάται ήδη από το 17ο αιώνα, με ισχυρή οργάνωση, όπως δηλώνει και το καταστατικό της ελληνορθόδοξης κοινότητας Σταυροδρομίου, που είναι το πρώτο του είδους στην Κωνσταντινούπολη.

περισσότερα...

 

Στέφανος Γεράσιμος

Στέφανος Γεράσιμος - προς ανάθεση Stefanos Yerasimos - προς ανάθεση

 

Στήλες, κίονες και οβελίσκοι στη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη

Στήλες, κίονες και οβελίσκοι στη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη (7/5/2008 v.1) Columns and Obelisks in Byzantine Constantinople (7/5/2008 v.1)

Ακολουθώντας τη ρωμαϊκή πρακτική, η Κωνσταντινούπολη κοσμήθηκε κατά την Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο με μια σειρά από τιμητικές στήλες, κίονες και οβελίσκους. Οι δύο οβελίσκοι της Κωνσταντινούπολης, που βρίσκονται στην περιοχή του Ιπποδρόμου και αρχικά διακοσμούσαν τη σπίνα, χρονολογούνται τον 4ο αιώνα. Σώζονται επίσης ορισμένες αναμνηστικές στήλες, σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση. Η συνήθεια εγκαταλείφθηκε τον 6ο αιώνα, για να αναβιώσει για σύντομο χρονικό διάστημα το 13ο αιώνα.

περισσότερα...

 

Στήλη του Κωνσταντίνου

Στήλη του Κωνσταντίνου - προς ανάθεση Column of Constanτine - προς ανάθεση

 

Στρατιωτικά σώματα και οργάνωση της άμυνας στην Κωνσταντινούπολη

Στρατιωτικά σώματα και οργάνωση της άμυνας στην Κωνσταντινούπολη (13/4/2007 v.1) Organization of defensive system and army units in Constantinople (29/6/2007 v.1)

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που στάθμευαν στην Κωνσταντινούπολη αποτελούνταν κυρίως από τους άνδρες της αυτοκρατορικής φρουράς, οι μονάδες της οποίας κατά την Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο ονομάζονταν σχολαί, ενώ κατά τη Μέση τάγματα. Τη φύλαξη των τειχών σε περίπτωση πολιορκίας την αναλάμβαναν μονάδες του τακτικού στρατού που στρατοπέδευε στη Θράκη και τη Βιθυνία, ενώ σημαντικό ρόλο στην άμυνα της Βασιλεύουσας έπαιζαν και οι πολίτες, κυρίως τα μέλη των συντεχνιών και των δήμων.

περισσότερα...

 

Σύγκλητος στην Κωνσταντινούπολη

Σύγκλητος στην Κωνσταντινούπολη (13/4/2007 v.1) Senate in Constantinople (29/6/2007 v.1)

Η Σύγκλητος της Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Α΄ και ενσωμάτωσε τα ανώτερα στρώματα του διοικητικού μηχανισμού της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο ρόλος του σώματος αρχικά υπήρξε σημαντικός, ιδιαίτερα σε περιόδους πολιτικής αστάθειας. Μετά το τέλος του 6ου αιώνα είναι αβέβαιο αν συνέχισε η ανεξάρτητη λειτουργία της Συγκλήτου ως πολιτικού οργάνου. Ωστόσο η συγκλητική τάξη παρέμεινε μια σαφώς διακριτή ομάδα μέχρι και τον 11ο αιώνα και εν πολλοίς ταυτίζεται με την άρχουσα...

περισσότερα...

 

Συγκρότηση του δημόσιου χώρου στην Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα

Συγκρότηση του δημόσιου χώρου στην Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα (13/4/2007 v.1) Construction of public space in 19th - century Constantinople (27/4/2007 v.1)

Κατά την περίοδο των μεταρρυθμίσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (Τανζιμάτ, 1839-1876) αναδείχτηκαν χαρακτηριστικά γνωρίσματα στο πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον της οθωμανικής πρωτεύουσας τα οποία αφήνουν περιθώριο για τη χρήση του όρου «δημόσιος χώρος» κατά το πρότυπο του Jürgen Habermas. Τα γνωρίσματα αυτά ήταν οι νέοι χώροι κοινωνικών επαφών, όπως οι αστικοί σύλλογοι και οι λέσχες, η ανάπτυξη του Τύπου και η διαμόρφωση ενός ευρύτερου εγγράμματου κοινού μέσα από τη δημιουργία...

περισσότερα...