Ασκληπιός (Αρχαιότητα)

1. Μυθολογία

Ο Ασκληπιός δε συγκαταλεγόταν στους δώδεκα θεούς του Ολύμπου. Ο Όμηρος τον αναφέρει μόνο ως βασιλιά της θεσσαλικής Τρίκκης,1 πατέρα των ηρώων Μαχάονος και Ποδαλειρίου, που ηγήθηκαν εκστρατευτικού σώματος Θεσσαλών κατά την Tρωική εκστρατεία. Η λατρεία του Ασκληπιού, που συνδέεται με την ίαση, εμφανίζεται περίπου στον 6ο αι. π.Χ. και γίνεται ολοένα σημαντικότερη από τον 5ο αι. π.Χ. Σύμφωνα με μερικούς μελετητές, αυτό οφείλεται στις προόδους της ιατρικής επιστήμης, η οποία πλέον απαιτούσε αυτόνομη αντιμετώπιση και επομένως και το δικό της θεό.

Για τη γέννηση του Ασκληπιού υπάρχουν δύο τουλάχιστον εκδοχές,2 οι οποίες αναφέρουν ως πατέρα του το θεό Απόλλωνα. Ως μητέρα του, στη μία, την επικρατέστερη μάλλον εκδοχή,3 κατονομάζεται η Κορωνίς, κόρη του Θεσσαλού βασιλιά Φλεγύου, ενώ στην άλλη η Αρσινόη, κόρη του βασιλιά Λευκίππου, από την Πελοπόννησο. Κατά την πρώτη εκδοχή, η Κορωνίς έμεινε έγκυος από το θεό και γέννησε το γιο της στην Επίδαυρο, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μαζί με τον πατέρα της. Κι εδώ πάλι οι απόψεις διχάζονται: σύμφωνα με κάποιους μύθους, η Κορωνίς εγκατέλειψε το βρέφος στο δάσος, όπου το βρήκε και το μεγάλωσε ο βοσκός Αρεθάνας, ταΐζοντάς το με κατσικίσιο γάλα. Σύμφωνα με άλλους μύθους όμως, που εξηγούν και τη θεραπευτική του δεινότητα, η Κορωνίς έδωσε το παιδί να το αναθρέψει ο Κένταυρος Χείρωνας στο Πήλιο. Μαθητεύοντας κοντά του, ο Ασκληπιός έμαθε όλα τα βοτάνια και τα δηλητήρια που μπορούσαν να θεραπεύσουν τους ανθρώπους από τις ασθένειες.4

Ο Ασκληπιός παντρεύτηκε την Υγεία5 και απέκτησε μαζί της δύο γιους, το Μαχάονα και τον Ποδαλείριο,6 όπως προαναφέραμε, και τρεις κόρες, την Ακεσώ, την Ιασώ και την Πανάκεια. Πολύ συχνά, στις απεικονίσεις του παριστάνεται περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Σύμβολο του θεού έγινε το φίδι, το οποίο ελίσσεται γύρω από ένα ραβδί. Στην τέχνη όμως, και ιδίως στη νομισματοκοπία, ο Ασκληπιός εικονίζεται με σύντροφο ένα μικροσκοπικό ον, τον Τελέσφορο, τη θεότητα που βοηθά την επιτυχία της θεραπείας, και με σύμβολο τον ομφαλό, που αποτελούσε κληροδότημα από τη λατρεία του Απόλλωνα.

2. Λατρεία

Ο Ασκληπιός αρχικά λατρεύτηκε ως ήρωας. Στην Τρίκκη, τον τόπο όπου βασίλεψε, λατρευόταν σε ένα άδυτο, σύμφωνα με τον επιδαύριο Ύμνο του Ισύλλου. Από τον 5ο αι. π.Χ. παρατηρήθηκε εξάπλωση της λατρείας του Ασκληπιού – που πλέον είχε πάρει χαρακτηριστικά ημίθεου ή θεού. Με αφετηρία την Επίδαυρο η λατρεία του εξαπλώθηκε στη Σικυώνα, την Κόρινθο,7 την Αίγινα8 και την Αθήνα.9 Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην Κόρινθο, η λατρεία του δεν ήταν αυτόνομη, αλλά σύμφυτη με αυτή του Απόλλωνα. Κατά τη διάρκεια του 4ου αι. π.Χ. η λατρεία του Ασκληπιού μεταλαμπαδεύτηκε στις Ερυθρές, την Κω,10 την Πέργαμο, τη Δήλο και την Προύσα της Βιθυνίας.11 Στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. τα Ασκληπιεία αριθμούσαν τα 200 στο μεσογειακό χώρο. Το 293 π.Χ. η λατρεία μεταφέρθηκε και στη Ρώμη, εξαιτίας ενός λιμού που είχε αποδεκατίσει την πόλη.12

Μέσα στο θρησκευτικό συγκρητισμό της Ελληνιστικής περιόδου, η λατρεία του Ασκληπιού αναμείχθηκε με αυτές άλλων ανατολικών θεοτήτων, όπως ο Ιμχοτέπ της Αιγύπτου13 ή ο Εσμούν στη Σιδώνα στις παλαιστινιακές ακτές. Εκείνη την εποχή η λατρεία του Ασκληπιού φτάνει πραγματικά στο απόγειό της. Ίσως αυτό οφείλεται στον «προσωπικό» και σωτηριολογικό χαρακτήρα της, που ταίριαζε με τις κοινωνικές και πνευματικές συνθήκες που επικρατούσαν στα ελληνιστικά βασίλεια. Σε αρκετές, μικρασιατικές κυρίως, πόλεις ο Ασκληπιός προσλαμβάνει τα εικονογραφικά χαρακτηριστικά του Δία και μάλιστα εμφανίζεται ο ιδιότυπος συνδυασμός Δίας-Ασκληπιός σε μεγάλα λατρευτικά κέντρα, όπως η Επίδαυρος, η Λεβήνα στην Κρήτη και η Πέργαμος.

Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο η λατρεία του Ασκληπιού γνώρισε μεγάλη αίγλη. Στις αρχές του 1ου αι. μ.Χ. αναφέρονται τουλάχιστον 300 Ασκληπιεία σε όλη την αυτοκρατορία. Κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα ο Ασκληπιός –συχνά σε συνδυασμό με την Υγεία– βρίσκει τη θέση του σε οπισθότυπους νομισμάτων που έκοβαν τα αυτοκρατορικά νομισματοκοπεία.14 Το γνωστότερο κέντρο λατρείας στη Μικρά Ασία την περίοδο αυτή βρίσκεται στις Αιγές (Αιγέαι ή Αιγαίαι) της Κιλικίας. Το ιερό αυτό μνημονεύεται σε επιγραφή που προέρχεται από την Επίδαυρο, η οποία φέρει τη χρονολογία 355 και αποτελεί την οψιμότερη γραπτή μαρτυρία για τη λατρεία του θεού.15

Ο χριστιανισμός είδε στον Ασκληπιό έναν επικίνδυνο αντίπαλο, καθώς εκτός από τη μετά θάνατον ζωή η νέα θρησκεία ευαγγελιζόταν και την απαλλαγή από το σωματικό πόνο και την ασθένεια. Για το λόγο αυτό οι χριστιανοί αρνούνταν την κλασική ιατρική και κυρίως αυτή που ασκούνταν σε συνάρτηση με τα πολυάριθμα Ασκληπιεία. Κατηγορούσαν μάλιστα τον Ασκληπιό ως «ιατρό φιλάργυρο».16 Ακόμη και μετά τον εκχριστιανισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αρκετά Ασκληπιεία μεταβλήθηκαν σε χριστιανικούς ναούς, όπου όμως οι άγιοι-προστάτες τους είχαν θεραπευτικές ικανότητες, όπως οι Άγιοι Ανάργυροι. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι ο ναός του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

3. Ασκληπιεία

Ως θεραπευτήρια, τα Ασκληπιεία βρίσκονταν συνήθως σε κάποια απόσταση από τις πόλεις, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ηρεμία και η άνεση χώρου για την προσθήκη νέων κτηρίων, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών. Επιπλέον, έπρεπε να περιτριγυρίζονται τα ιερά από ένα δασύλλιο, συνήθως πευκώνα, που συνδεόταν με τη διαδικασία της ίασης,17 καθώς φαίνεται ότι μεγάλο ρόλο στη θεραπεία έπαιζε ο διαλογισμός και η αυθυποβολή που πετύχαινε ο ασθενής καθώς προσπαθούσε να επικοινωνήσει με το θεό.18

Το βασικό χαρακτηριστικό των περισσότερων ναών-θεραπευτηρίων του Ασκληπιού ήταν η ύπαρξη πηγής, καθώς η επαφή με το νερό θεωρούνταν ιαματική. Από αρχιτεκτονικής άποψης, τα περισσότερα Ασκληπιεία ακολουθούσαν τα πρότυπα της Επιδαύρου και της Κω. Εκτός από το ιερό, που αποτελούνταν από τον κυρίως ναό,19 μπροστά από τον οποίο ανεγείρονταν συνήθως αρκετοί βωμοί, περιλαμβάνονταν επίσης ένα ή περισσότερα κτήρια (συχνά διώροφα), στα οποία φιλοξενούνταν οι ασθενείς και τα μέλη της οικογένειάς τους που τους συνόδευαν. Εκεί τους παρέχονταν ιατρικές φροντίδες, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η θεραπεία, αλλά και να ανανήψουν από την κούραση του ταξιδιού στο οποίο είχαν υποβληθεί. Απαραίτητη ήταν επίσης η ανοικοδόμηση ενός εγκοιμητηρίου, ενός τύπου στοάς, όπου ο ασθενής-πιστός προσερχόταν για να κοιμηθεί, συχνά τυλιγμένος στο τομάρι του ζώου που είχε θυσιάσει, προκειμένου ο θεός να του εμφανίσει στον ύπνο του τον τρόπο της ίασής του. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις των Ασκληπιείων συμπληρώνονταν από λουτρά.

Στην Πέργαμο ανακαλύφθηκε επιγραφή που ορίζει λεπτομερώς τα στάδια της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής: Καταρχάς, πριν να προσέλθει ο ασθενής στο ιερό, θα πρέπει το πρωί να θυσιάσει στο θεό και να καταθέσει εισφορά στο θησαυροφυλάκιο του ναού. Πριν από την κατάκλιση στο εγκοιμητήριο χρειάζεται να προσφέρει γλυκίσματα στη Μνημοσύνη, για να τον βοηθήσει να θυμάται το όνειρό του όταν ξυπνήσει το πρωί, καθώς και στη Θέμιδα, για να είναι το όνειρο αληθινό. Επίσης, οι γενικές συμβουλές ήταν να ζει ο ασθενής με εγκράτεια, δηλαδή με λιτή δίαιτα και σεξουαλική αποχή.

Χαρακτηριστικά ευρήματα από όλα σχεδόν τα Ασκληπιεία είναι τα πήλινα ή μεταλλικά ομοιώματα ή οι ανάγλυφες παραστάσεις μελών του σώματος, που υποδηλώνουν την ασθένεια από την οποία έπασχε ο ασθενής που τα αφιέρωνε στον Ασκληπιό.20 Επίσης, σε αρκετά Ασκληπιεία έχουν βρεθεί επιγραφές αφιερωμένες από όσους θεραπεύτηκαν. Ειδικά στην Επίδαυρο βρέθηκαν τα λεγόμενα «ιάματα», εκτενείς επιγραφές, αναρτημένες μάλλον από τους ιερείς, όπου περιγράφονται μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις ασθενών, που η ίασή τους συνοδεύτηκε από οράματα και θαυματουργή επέμβαση του θεού.

4. Τα Ασκληπιεία της Μικράς Ασίας

4.1. Πέργαμος

Το Ασκληπιείο της Περγάμου ιδρύθηκε στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ. από τον πρώτο πρύτανη της πόλης Αρχία, γιο του Αρισταίχμου, ο οποίος γιατρεύτηκε από τραύμα του στην Επίδαυρο. Για να ευχαριστήσει το θεό, έχτισε ιερό προς τιμήν του επάνω σε ένα βραχώδες ύψωμα, περίπου 1 χλμ. ΝΔ της πόλης, κοντά σε μία πηγή με ραδιούχα νερά.21 Το 191/190 π.Χ.22 και το 156 π.Χ.23 το ιερό υπέστη ζημιές, με σημαντικότερη απώλεια την αφαίρεση του λατρευτικού αγάλματος του θεού, έργου του Φυρομάχου. Προς τα τέλη του 1ου αι. μ.Χ. το Ασκληπιείο της Περγάμου επεκτάθηκε.24 Το 123 μάλιστα, με την ευκαιρία της αυτοκρατορικής επίσκεψης του Αδριανού, σχεδιάστηκε η ολοκληρωτική αναδόμησή του. Τα παλαιότερα κτήρια, εκτός από τον κυρίως ναό, κατεδαφίστηκαν και δημιουργήθηκε ένα κτηριακό συγκρότημα συνολικής έκτασης 102 x 140 μ., που περιλάμβανε βωμούς και εγκοιμητήρια και περιβαλλόταν από ιωνικές κιονοστοιχίες στις τρεις πλευρές. Η είσοδος στο ιερό γινόταν από μνημειώδες κορινθιακό πρόπυλο, στο οποίο απέληγε η «ιερή οδός», που συνέδεε το ιερό με την πόλη και που στα Ρωμαϊκά χρόνια ήταν πλακόστρωτη και περιστοιχισμένη με σκεπαστή κιονοστοιχία (via tecta), εκατέρωθεν της οποίας βρίσκονταν καταστήματα. To 140 ο ύπατος Λ. Κούσπιος Πακτουμήιος Ρουφίνος ανήγειρε νότια του προπύλου κυκλικό ναό (θόλο) αφιερωμένο στον Ασκληπιό, στα πρότυπα του Πανθέου της Ρώμης. Λίγο μετά το θάνατο του Αδριανού μια επιφανής Περγαμηνή, η Φλαβία Μελιτηνή, ανήγειρε βόρεια του προπύλου βιβλιοθήκη αφιερωμένη στη μνήμη του αυτοκράτορα, στο εσωτερικό της οποίας ανακαλύφθηκε κολοσσιαίο άγαλμά του. Τέλος στο 2ο αιώνα χρονολογείται και το θέατρο, που είχε χωρητικότητα 3.500 θεατές. Η ύπαρξή του, όπως και αυτή της βιβλιοθήκης, υποδήλωνε ότι η παραμονή των ασθενών συνδυαζόταν με ψυχαγωγία και επιμόρφωση. Έτσι εξηγείται άλλωστε πώς ένας ονομαστός ρήτορας, όπως ο Αίλιος Αριστείδης, μπόρεσε να παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφήνοντάς μας εκτενές έργο με θετική αποτίμηση για το θεραπευτήριο και τις μεθόδους θεραπείας, που περιλάμβαναν λουτρά, βοτανοθεραπεία, εγκοίμηση, πόση ιερού νερού και αυθυποβολή.25 Το 214 μ.Χ. ο Καρακάλλας επισκέφτηκε την Πέργαμο για να αναζητήσει θεραπεία από μια ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε. Με την ευκαιρία της αυτοκρατορικής επίσκεψης το Ασκληπιείο ανακαινίστηκε και πάλι. Το μοτίβο του Ασκληπιού με τον ομφαλό (και τον Τελέσφορο), που είχε αποτελέσει στοιχείο της περγαμηνής νομισματοκοπίας, διακόσμησε τώρα και τις αυτοκρατορικές κοπές. Ο Ασκληπιός πήρε τη θέση της κυρίαρχης θεότητας της Περγάμου και λατρευόταν έκτοτε ως Deus Pergameus.26

4.2. Αιγαί (ή Αιγέαι) της Κιλικίας

Το Ασκληπιείο των Αιγών της Κιλικίας, όπου λατρευόταν ο Ασκληπιός Αιγαιεύς, ήταν το μόνο από τα μικρασιατικά Ασκληπιεία που είχε υπερτοπική εμβέλεια, ίσως γιατί η περιοχή ήταν πιο έντονα συνδεδεμένη, ήδη από την Προελληνιστική εποχή, με υπερφυσικά φαινόμενα. Δυστυχώς ωστόσο γνωρίζουμε ελάχιστα για τη λειτουργία του, καθώς και για την αρχιτεκτονική του δομή. Το 215, ένα χρόνο μετά την επίσκεψή του στην Πέργαμο, ο Καρακάλλας επισκέφτηκε και τις Αιγές.27

Σύμφωνα με τον Ευσέβιο, το Ασκληπιείο των Αιγών καταστράφηκε το 331 κατ’ εντολή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ίσως επειδή οι Αιγές είχαν υποστηρίξει τον αντίπαλο του Κωνσταντίνου Λικίνιο.28 Ωστόσο, τα έσοδα από ένα τέτοιο κέντρο προσκυνηματικού τουρισμού δεν μπορούσαν να χαθούν για την πόλη. Έτσι η λατρεία του Ασκληπιού αντικαταστάθηκε από αυτή των ιατρών αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού,29 καθώς και από αυτή του θαυματουργού αγίου Θαλελαίου. Τον 5ο αιώνα μάλιστα χτίστηκε και εκκλησία αφιερωμένη στη θαυματουργή Αγία Θέκλα στη Σελεύκεια του Καλυκάδνου.30

5. Το ψευδομαντείο του Αλεξάνδρου Αβωνοτειχίτη

Και σήμερα ακόμη, εκτός από τους επιστήμονες ιατρούς, υπάρχουν και κάποιοι «τσαρλατάνοι». Αυτό συνέβαινε και στην Αρχαιότητα, και μάλιστα σε εντονότερο βαθμό, αφού ο έλεγχος ήταν χαλαρός ή και αδύνατος. Μία χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση, με μεγάλη όμως απήχηση στην εποχή της, ήταν αυτή του Αλεξάνδρου που γεννήθηκε στο Αβώνου τείχος της Παφλαγονίας περίπου το 105.31 Αφού ταξίδεψε αρκετά και συνδέθηκε μάλιστα και με τους κύκλους του Απολλωνίου Τυανέα, επέστρεψε στη γενέτειρά του, διαδίδοντας ότι ήταν γιος του Ποδαλειρίου και εγγονός του Ασκληπιού, με θεραπευτικές και μαντικές ικανότητες. Ίδρυσε μάλιστα μαντείο, αφού με τέχνασμα προανήγγειλε την έλευση του Ασκληπιού.32 Στη συνέχεια προμηθεύτηκε ένα εξημερωμένο φίδι, το οποίο ονόμασε Γλύκωνα, και χρησμοδοτούσε με τη βοήθειά του. Το μαντείο απέκτησε μεγάλη φήμη στην Παφλαγονία, τη Βιθυνία, τον Πόντο και τη Γαλατία, αλλά ακόμη και στη Ρώμη. Απεικονίσεις του Γλύκωνα σε νομίσματα το αποδεικνύουν. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις οι χρησμοί του μαντείου αποδείχτηκαν ανεπαρκείς, ιδιαίτερα κατά την επιδημία πανώλης που χτύπησε την πόλη το 165.

6. Απεικονίσεις του Ασκληπιού στην τέχνη

Καθώς η λατρεία του Ασκληπιού αναπτύχθηκε σχετικά αργά, και πάντως μετά το τέλος της γόνιμης μυθοπλαστικής περιόδου των Ελλήνων, δεν υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τη ζωή και τη δράση του, και άρα λείπουν και οι αφηγηματικού χαρακτήρα απεικονίσεις. Συνήθως ο θεός εικονίζεται στατικός ή παρέχοντας ιατρική περίθαλψη σε ασθενείς. Στις γλυπτές αναπαραστάσεις του από τον 4ο αι. π.Χ. εμφανίζεται γαλήνιος, με περίτεχνη γενειάδα, ένθρονος ή όρθιος. Το πρότυπο εδώ είναι το λατρευτικό άγαλμα του θεού από την Επίδαυρο,33 έργο του Θρασυμήδη από την Πάρο. Η απόδοση των χαρακτηριστικών του κατά την Ελληνιστική περίοδο θυμίζει πολύ τις αντίστοιχες απεικονίσεις του Δία, του Ποσειδώνα ή του Σαράπιδος. Ίσως για το λόγο αυτό, την αποφυγή δηλαδή της σύγχυσης, εικονίζεται πάντοτε μαζί με κάποια χαρακτηριστικά έμβια όντα ή αντικείμενα.

Το βασικότερο γνώρισμά του είναι η ράβδος, γύρω από την οποία τυλίγεται ένα φίδι. Το σύμβολο αυτό έχει έκτοτε αποτελέσει έμβλημα του ιατρικού επαγγέλματος. Στην Επίδαυρο εικονίζεται συνοδευόμενος από ένα σκύλο, που παραπέμπει στον τοπικό μύθο της εγκατάλειψής του και της ανατροφής του από ένα βοσκό. Όχι σπάνια επίσης στο πλάι του στέκει ο oμφαλός, σύμβολο της λατρείας του Απόλλωνα, που θυμίζει την καταγωγή του Ασκληπιού, αλλά και τις χθόνιες δυνάμεις του. Σε κάποιες άλλες πάλι περιπτώσεις εικονίζεται κρατώντας ένα αυγό.

Διαπιστώνεται πάντως ότι η τυπολογική διαφοροποίηση μεταξύ των αναπαραστάσεων του Ασκληπιού είναι εξαιρετικά μικρή. Οι περισσότερες απεικονίσεις αποτελούν αντίγραφα ή παραλλαγές των λατρευτικών αγαλμάτων του θεού από τα κατά τόπους Ασκληπιεία. Ακόμα και στις παρυφές του ελληνικού κόσμου ή σε περιοχές όπου ο θεός αναμείχθηκε με ντόπιες θεότητες, τα χαρακτηριστικά του δεν επηρεάστηκαν σημαντικά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι ζωγραφικές του αναπαραστάσεις ήταν σχετικά ολιγάριθμες και κυρίως χρησίμευαν ως λατρευτικά αναθήματα, ενώ στην κεραμική μάς σώζεται ένα μόνο παράδειγμα από αττικό εργαστήριο, σύγχρονο της ίδρυσης του Ασκληπιείου στην Αθήνα,34 και μερικά αρκετά μεταγενέστερα παραδείγματα, Ρωμαϊκής Αυτοκρατορικής περιόδου, όπου όμως πια ο θεός εικονίζεται ανάγλυφος. Ανάγλυφες είναι συνήθως και οι απεικονίσεις σε αφιερώματα ή αντικείμενα που σχετίζονται με τη λατρεία του, όπως λυχνάρια ή τάματα. Πρόκειται για αντικείμενα ευτελούς ποιότητας, με μεγάλη τυποποίηση στην απεικόνιση, αναπαραγόμενα μαζικά από μήτρες.

Εκτός πάντως από τον καθιερωμένο τύπο του Ασκληπιού, υπήρξαν και κάποιες προσπάθειες για δημιουργία λιγότερο συμβατικών τύπων, όπως η απεικόνιση του θεού σε βρεφική ηλικία,35 σε νεανική ηλικία, ως αγένειος και συχνά στεφανηφόρος έφηβος ανακεκλιμένος36, θέμα ιδιαίτερα αγαπητό στη Ρωμαϊκή περίοδο, σε αυτοκρατορικά μετάλλια.37 Μία εξαιρετικά σπάνια απεικόνιση είναι αυτή από ψηφιδωτό της Παλμύρας των αρχών του 3ου αιώνα, όπου ο θεός, αγένειος, αλλά ένθρονος και μετωπικός, προσφέρει θυσία σε μικρό βωμό.38

Απεικονίσεις του Ασκληπιού από σημαντικούς γλύπτες της Αρχαιότητας μαρτυρούνται από τις φιλολογικές πηγές. Έτσι, ο Στράβων (8.3-4) αναφέρει ότι ο μαθητής του Φειδία Κολώτης είχε φιλοτεχνήσει άγαλμα του θεού από ξύλο και πλάκες ελεφαντοστού, το οποίο βρισκόταν στην Κυλλήνη της Ήλιδας. Ο Παυσανίας, από την άλλη, αναφέρει ότι είχε δει στη Μαντίνεια άγαλμα του Ασκληπιού φιλοτεχνημένο από τον Αλκαμένη, συνεργάτη και συνεχιστή του Φειδία.39 Ωστόσο κανένα από τα κορυφαία αυτά λατρευτικά αγάλματα δεν έχει ταυτιστεί.



1. Πρόκειται για τα σημερινά Τρίκαλα Θεσσαλίας.

2. Τις μυθολογικές παραδόσεις τις σχετικές με τον Ασκληπιό συνόψισε στην Ύστερη Ελληνιστική περίοδο ο Διόδωρος Σικελιώτης, 4.71.1-3.

3. Είναι η εκδοχή που παραδίδει ο «ομηρικός» ύμνος (χρονολογείται στον 6ο αι. π.Χ.), αλλά και ο 3ος Πυθιόνικος του Πινδάρου.

4. Αναλυτικά για τη μυθική παράδοση βλ. Κακριδής, Ι.Θ., (επιμ.), Ελληνική Μυθολογία 2: Οι Θεοί (Αθήνα 1986), σελ. 213-217· Grimal, P., Λεξικό της Ελληνικής Μυθολογίας ( Άτσαλος,  Β., επιμ.) (Θεσσαλονίκη 1991), σελ. 114-115.

5. Κατ’ άλλη εκδοχή η Υγεία ήταν κόρη του Ασκληπιού από τη σύζυγό του Επιόνη και είχε αυτόνομη θέση στη λατρεία του. Βλ. Krug, A., Heilkunst und Heilkult: Medizin in der Antike(Dachau 1993), σελ. 123.

6. Οι γιοι του Ασκληπιού είχαν επίσης ιατρικές ικανότητες, αν και αντλούσαν τη μεθοδολογία τους από διαφορετικά πεδία. Ο Μαχάων διακρινόταν στην κλασική ιατρική και ιδιαίτερα στην ίαση των τραυμάτων, ενώ ο Ποδαλείριος ενεργούσε στο χώρο της εσωτεριστικής ιατρικής, με μαγικές ίσως προεκτάσεις.

7. Στην Κόρινθο οι γιορτές προς τιμήν του Ασκληπιού τελούνταν κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τα Ίσθμια.

8. Το Ασκληπιείο της Αίγινας ήταν προγενέστερο από αυτό της Αθήνας και μάλιστα οι Αθηναίοι το επισκέπτονταν για να τιμήσουν το θεό.

9. Η λατρεία του Ασκληπιού εισήχθη στην Αθήνα το 421/420 π.Χ. (βλ. IG IV2 41) και το πρώτο ιερό του δημιουργήθηκε στη Ζέα. Ένα χρόνο αργότερα όμως μεταφέρθηκε στην ίδια την πόλη των Αθηνών. Φαίνεται μάλιστα πως αρχικά ο Σοφοκλής ήταν αυτός που φιλοξένησε στο σπίτι του το άγαλμα του θεού, όπως προκύπτει από ένα παιάνα που συνέθεσε ο ποιητής προς τιμήν του θεού και που σώζεται τμηματικά στην επιγραφή IG2 4509. Η εισαγωγή της λατρείας στην Αθήνα ίσως να οφείλεται στη μελανή ανάμνηση των Αθηναίων από το λοιμό που χτύπησε την πόλη κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, πάντως είχε σίγουρα και οικονομικά κίνητρα, καθώς η ύπαρξη Ασκληπιείου και η τέλεση εορτών προς τιμήν του απέφεραν σημαντικά έσοδα για την πόλη και το ναό. Αρχικά οι εορτές προς τιμή του Ασκληπιού ονομάζονταν Επιδαύρια και γιορτάζονταν ακριβώς πριν από τα Ελευσίνια μυστήρια. Έξι μήνες αργότερα, ενσωματωμένα στα εν Άστει Διονύσια γιορτάζονταν τα Ασκληπιεία.

10. Η Κως είχε ιατρική παράδοση. Το πρώτο Ασκληπιείο φαίνεται ότι ιδρύθηκε το 411 π.Χ. αλλά καταστράφηκε από σεισμό που έπληξε όλη την πόλη. Το επόμενο ιερό ολοκληρώθηκε το 366 π.Χ. και ήταν πολύ μεγαλοπρεπέστερο από το αρχικό.

11. Στην Προύσα το Ασκληπιείο ήταν συνδεδεμένο με θειούχα λουτρά.

12. Το ιερό φίδι του Ασκληπιού μεταφέρθηκε με πλοίο και το άφησαν ελεύθερο να εντοπίσει το σημείο όπου θα έπρεπε να χτίσουν το ναό. Το φίδι κολύμπησε και βγήκε στο μικρό νησάκι στη μέση του Τίβερη (Isola Tiberina) και οι Ρωμαίοι έχτισαν εκεί το ιερό και μάλιστα σμίλεψαν το ίδιο το νησί έτσι ώστε να μοιάζει με καράβι, για να θυμίζει το θαλασσινό ταξίδι με το οποίο η λατρεία ήρθε στην πόλη.

13. Ίχνη Ασκληπιείων έχουν βρεθεί στην Αλεξάνδρεια, τη Φιλαδέλφεια, την Οξύρυγχο, τη Χου και το Μενσιγιέ, ενώ  Ασκληπιεία προσαρτημένα στα ιερά του Ιμχοτέπ έχουν εντοπιστεί στη Σαχάρα, στο Ντέιρ ελ Μπάχρι, το Ντέιρ Μεντινέτ και τις Φίλες.

14. Βλ. Franke, Ρ., Kleinasien zur Römerzeit: Griechisches Leben im Spiegel der Münzen (München 1969), σελ. 66 κ.ε.

15. Πρόκειται για την επιγραφή IG IV2 136, την οποία αφιερώνει ο Μνασέας από την Ερμιόνη, ιερέας του Ασκληπιού στις Αιγές της Κιλικίας. Ωστόσο φιλολογικές μαρτυρίες, όπως κείμενα του προτελευταίου διαδόχου της Νεοπλατωνικής Ακαδημίας στην Αθήνα, του Πρόκλου, μαρτυρούν ότι στους όψιμους παγανιστικούς κύκλους εξακολουθούσαν να τιμούν τον Ασκληπιό.

16. Βλ. Steger, F., Asklepiosmedizin: Medizinischer Alltag in der römischen Kaiserzeit (Stuttgart 2004), σελ. 100 και υποσ. 168. Ο όρος «ιατρός φιλάργυρος» από τον «Προτρεπτικό» (2.30) του Κλήμεντος του Αλεξανδρέα.

17. Φυσικά αυτό δε συνέβαινε πάντοτε. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, η απόσταση από την πόλη δηλωνόταν από το γεγονός ότι το Ασκληπιείο χτίστηκε πάνω από το θέατρο του Διονύσου, στην ανώτερη ζώνη μεταξύ της πόλης και του βράχου της Ακρόπολης. Στην Πέργαμο, από την άλλη μεριά, δεν υπήρχε άλσος, όμως η παρουσία του υποδηλωνόταν από έναν ιερό πλάτανο. Πάντως, το δασύλλιο ήταν ο χώρος όπου ο ασθενής προσερχόταν για να προσευχηθεί και να έρθει σε επαφή με το θεό. Το λατρευτικό αυτό στοιχείο προερχόταν από τη λατρεία του Απόλλωνα, η οποία δάνεισε πολλά στοιχεία στο τελετουργικό που περιέβαλλε το νέο θεό.

18. Στο σημείο αυτό η αρχαία ιατρική ήταν πρωτοποριακή, καθώς αναγνώριζε τη σημασία του ψυχολογικού παράγοντα του ασθενή, αναγνώριση που μόλις πρόσφατα έχει ενταχθεί στο λεξιλόγιο και τις πρακτικές της σύγχρονης ιατρικής.

19. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Πέργαμο, οι ναοί ήταν περισσότεροι από έναν.

20. Τα ομοιώματα αυτά μοιάζουν με τα σημερινά τάματα, που βλέπει κανείς στις εκκλησίες, και μερικά είναι ενεπίγραφα.

21. Από την αρχική αυτή φάση του ιερού σώζονται ελάχιστα ίχνη, αρκετά όμως για να προσδιορίσουμε ότι αποτελούνταν από δύο ναούς, στην ανατολική πλευρά των οποίων βρίσκονταν ελεύθεροι βωμοί.

22. Πρόκειται για την περίοδο της πολιορκίας της Περγάμου από το Σέλευκο Δ΄.

23. Κατά τη διάρκεια δηλαδή του πολέμου του Προυσία Β΄ της Βιθυνίας εναντίον του Αττάλου Β΄.

24. Βλ. Steger, F., Asklepiosmedizin: Medizinischer Alltag in der römischen Kaiserzeit (Stuttgart 2004), όπου και σχετική βιβλιογραφία.

25. Αίλιος Αριστείδης, Λόγοι 38, 39, 42, 47-56. Βλ. Behr, C.A. (επιμ.), Aelius Aristides: the complete works (Leiden 1981).

26. Βλ. Kranz, P., Pergameus Deus, Archäologische und numismatische Studien zu den Darstellung des Asklepios in Pergamon während Hellenismus und Kaiserzeit (Möhnesee 2004).

27. Η επίσκεψή του πήρε έντονο εννοιολογικό χαρακτήρα όσον αφορά το δυναστικό προφίλ του αυτοκράτορα, ο οποίος ήθελε να εμφανίζεται ως νέος Μέγας Αλέξανδρος. Οι Αιγές είχαν ιδρυθεί από το Μακεδόνα στρατηλάτη και οι θυσίες του Καρακάλλα στο Ασκληπιείο της πόλης έγιναν κατ’ απομίμηση των θυσιών του Αλεξάνδρου στους Σόλους.

28. H πληροφορία ίσως δεν ευσταθεί και γιατί δε συμφωνεί με τη γενικότερη πολιτική του Κωνσταντίνου, που δεν επιδίωξε την καταστροφή ειδωλολατρικών ναών. Αν όμως ισχύει, τότε θα οφείλεται μάλλον σε πολιτικούς λόγους. Βλ. Steger, F., Asklepiosmedizin: Medizinischer Alltag in der römischen Kaiserzeit (Stuttgart 2004), σελ. 100 και υποσ. 168.

29. Ο Κοσμάς κι ο Δαμιανός μαρτύρησαν στις Αιγές επί Διοκλητιανού. Βλ. Steger, F., Asklepiosmedizin: Medizinischer Alltag in der römischen Kaiserzeit ( Stuttgart 2004), σελ. 100 και υποσ. 168.

30. Βλ. Kamara, A., «Urban» and « rural» religion in Late Antique Cilicia: from pagan diversity to Christian heresy», στο Shankland, D., Archaeology, Anthropology and Heritage in Balkans and Anatolia: the Life and Times of F.W. Hasluck, 1978-1920 II (Istanbul 2004), σελ. 77-92. Επίσης, Maraval, P., Lieux saints et pélerinages d’Orient: histoire et géographie des origines à la conquête arabe (Paris 1985), σελ. 354 και Σωζόμενος, Hist. eccl., II 4-5 για τη λατρεία των Κοσμά και Δαμιανού και Brocker, Η., Der heilige Thalelaius, Texte und Untersuchungen (Münster 1976) για τη λατρεία του αγίου Θαλελαίου.

31. Τη δράση του γνωρίζουμε κυρίως μέσα από τον καυστικό λίβελο του Λουκιανού «Αλέξανδρος ή Ψευδόμαντις» και για το λόγο αυτό η ενημέρωσή μας είναι μονομερής. Ο Λουκιανός πάντως απερίφραστα τον καταδικάζει ως τσαρλατάνο.

32. Για να κάνει πειστικότερη τη μαντική του τέχνη, σκηνοθέτησε ένα τέχνασμα: μέσα σε ένα αυγό χήνας τοποθέτησε ένα νεογέννητο φιδάκι και το έθαψε στη λάσπη. Στη συνέχεια βγήκε στους δρόμους φωνάζοντας ότι ο θεός είχε έρθει. Όταν δήθεν βρήκε τυχαία το αυγό στο χώμα πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν αυτοστιγμεί.

33. LIMC II.2 (Zürich, München 1984), Asklepios 44, πίν. 636  (Kobenhavn, Γλυπτοθήκη Ny Carlsberg, αρ. κατ. 1425).

34. Το αγγείο χρονολογείται περίπου το 420 π.Χ.:  LIMC II.1 (Zürich, München 1984), σελ. 868-869, βλ. λ. “Asklepios” (B. Holtzmann) και LIMC II.2, Asklepios 1, πίν. 631 (Anvers, ιδιωτική συλλογή G. 36).

35. LIMC II.2 (Zürich, München 1984), Asklepios 6, πίν. 631 (Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αρ. κατ. 1424).

36. Βλ. π.χ. ανάγλυφο από πεντελικό μάρμαρο, LIMC II.2 (Zürich, München 1984), Asklepios 42, πίν. 635 (Βενετία, Αρχ. Μουσείο, αρ. κατ. 165) ή την απεικόνιση στον ενδιαφέροντα βοιωτικό κρατήρα, όπου ο θεός εγείρει το κύπελλό του κατά τη διάρκεια συμποσίου και το ιερό φίδι σκύβει να πιει από αυτό: LIMC II.2 (Zürich, München, 1984), Asklepios 41, πίν. 635 (Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αρ. κατ. 1393).

37. Βλ. LIMC II.2 (Zürich, München 1984), Asklepios 9, πίν. 632 (Moulage Winterthur, Stadtbibliothek), μετάλλιο Μάρκου Αυρηλίου, περ. 147 μ.Χ. και Asklepios 15, πίν. 632 (Rabat, αρχαιολογικό μουσείο, αρ. κατ. V178).

38. LIMC II.2 (Zürich, München 1984), Asklepios 37, πίν. 634 (Μουσείο Παλμύρας). Stern, H., Les mosaiques des maisons d’Achille et de Cassiope à Palmyre (Paris 1977), σελ. 22, εικ. 16.

39. Παυσανίας 8.9.1.