Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Πύργος Γαλατά

Συγγραφή : Rakova Snezhana , (γλωσσ.επιμ. αγγλ.) Lees Christopher (8/9/2008)
Μετάφραση : Πέτρακα Ελένη

Για παραπομπή: Rakova Snezhana, (γλωσσ.επιμ. αγγλ.) Lees Christopher, «Πύργος Γαλατά»,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=11755>

Galata Tower (3/12/2011 v.1) Πύργος Γαλατά (28/11/2011 v.1) 
 

1. Ο βυζαντινός Πύργος του Γαλατά (Μεγάλος Πύργος)

Το προάστιο που ονομαζόταν Συκαί (γνωστό επίσης με τα ονόματα Γαλατάς και Πέρα), στη βόρεια ακτή του Κεράτιου κόλπου, οχυρώθηκε τον 6o αιώνα. Μια ισχυρή σιδερένια αλυσίδα απλωνόταν, κάτω από την επιφάνεια του νερού, σε όλο το εύρος του κόλπου και ήταν στερεωμένη στη νότια ακτή, για να ρυθμίζει την είσοδο και την έξοδο των πλοίων. Ένα μικρό τμήμα της αλυσίδας, που ανασυρόταν τόσο ώστε να περνούν τα πλοία, επέτρεπε τον ελλιμενισμό μόλις γινόταν η πληρωμή των τελών. Από την πρώιμη αυτή οχύρωση σωζόταν, μετά τον 7ο αιώνα, μόνο ο Πύργος του Γαλατά. Από αυτόν εξαρτιόταν η φρούρηση της αλυσίδας που έφραζε το στόμιο του Κεράτιου κόλπου. Ο πύργος πρέπει να χρησιμοποιούνταν ως τελωνειακός σταθμός για τα εισερχόμενα εμπορικά πλοία.

Το πιο σημαντικό γεγονός με το οποίο σχετίζεται ο Μεγάλος Πύργος του Γαλατά είναι η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους ιππότες της Δ΄ Σταυροφορίας. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναφέρονται λεπτομερώς από τους Φράγκους ιππότες Ροβέρτο του Κλαρί και Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο.1 Μετά τις 5 Ιουλίου 1203, οι Φράγκοι ιππότες, καθοδηγούμενοι από το Βαλδουίνο της Φλάνδρας, πολιόρκησαν τον πύργο αλλά δεν κατάφεραν να τον καταλάβουν. Σύμφωνα με το Χρονικό του Ροβέρτου του Κλαρί, το ύψος του πύργου υπολογιζόταν σε περίπου 100 πόδια, δηλαδή 30-35 μ., όπως και οι περισσότεροι πύργοι της πόλης.

Ο πύργος πιθανόν σωζόταν κατά τη διάρκεια της λατινικής κυριαρχίας στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ο Γαλατάς ανήκε στο ενετικό τμήμα της πόλης και, μετά την αποκατάσταση της βυζαντινής κυριαρχίας, η συνοικία αποτέλεσε γενουατική παροικία, αυτόνομη από το βυζαντινό έλεγχο.2 Σήμερα δε σώζονται πλέον τμήματα του βυζαντινού οικοδομήματος.

2. Ο γενουάτικος Πύργος στο Γαλατά

Οι Γενουάτες ίδρυσαν την παροικία τους στο Γαλατά μετά το 1273 και διατήρησαν τον έλεγχό τους στην περιοχή μέχρι το 1682. Δεσμεύονταν πάντως από μια αυστηρή απαγόρευση για την κατασκευή πύργων και οχυρώσεων. Ωστόσο, παρά την αρνητική αντίδραση των Βυζαντινών, κατάφεραν να οχυρώσουν τη συνοικία τους με μία τάφρο καθώς και με ένα τείχος που ένωνε τις οχυρές κατοικίες τους. Το πρώτο κάστρο που έχτισαν για να περιβάλουν την παροικία τους ονομάστηκε Magnifica communita di Pera. Με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του 1302 επιτράπηκε και επισήμως στους Γενουάτες στο Γαλατά να υψώνουν οχυρωματικά τείχη.3 Ο Πύργος του Γαλατά, γνωστός με το όνομα Christea Turris, χτίστηκε το 1348 στο βορειότερο και υψηλότερο σημείο της συνοικίας. Έχει περίπου 66,90 μέτρα ύψος και, όταν χτίστηκε, ήταν το υψηλότερο οικοδόμημα στην πόλη. Υψωνόταν 35 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με εξωτερική διάμετρο 16,45 μ. και εσωτερική 8,95 μ., ενώ οι τοίχοι του έχουν πάχος 3,75 μ.

Μετά την οθωμανική κατάκτηση, ο πύργος επισκευάστηκε αρκετές φορές και αποτέλεσε πυροσβεστικό φυλάκιο. Το 17ο αιώνα χρησιμοποιούνταν ως αστεροσκοπείο. Πολλοί θρύλοι και ιστορίες συνδέονται με τον πύργο· μεταξύ άλλων και η ιστορία του Hezarfen Ahmed Çelebi, που χρησιμοποίησε τεχνητά φτερά για να πετάξει από την κορυφή του πύργου στο Βόσπορο, το έτος 1638.4

Σήμερα, ο πύργος της συνοικίας Beyoğlu αποτελεί ένα αναγνωρίσιμο αξιοθέατο της Κωνσταντινούπολης.

1. Βλ. τα κείμενα στα «Παραθέματα».

2. Janin, R., Constantinople byzantine. Développement urbain et répertoire topographique2 (Paris 1964), σελ. 251-253.

3. Sauli, L., Della colonia dei Genovesi in Galata II (Torino 1831), σελ. 209, Document N IX. delimitazione del borgo di galata, maggio 1303.

4. Evliyâ Çelebi, Seyahatname (Istanbul 1969), II. 335.

     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>