Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 
 

Σελίδα:

1

 
 
 
 

Αναζήτηση με το γράμμα Χ

 
 
 

Χάλκη

Χάλκη (13/4/2007 v.1) Chalki (Heybeliada) (2/5/2007 v.1)

Η Χάλκη με έκταση 2,5 τ.χλμ. είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Πριγκηποννήσων. Βρίσκεται μεταξύ της Αντιγόνης και της Πριγκήπου και του μικρασιατικού ακρωτηρίου Μάλτεπε. Για πολλούς αιώνες η ιστορία της παρέμεινε στενά συνυφασμένη με τα μεγάλα μοναστήρια της. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα η πλειονότητα των κατοίκων της ήταν Ρωμιοί και ως προς το επάγγελμά τους ψαράδες. Σήμερα στο νησί κατοικούν περίπου 100 ορθόδοξοι.

περισσότερα...

 

Χαλκή Πύλη (η είσοδος του Μεγάλου Παλατίου)

Χαλκή Πύλη (η είσοδος του Μεγάλου Παλατίου) (17/4/2008 v.1) Chalke Gate (Entrance of Great Palace) (17/4/2008 v.1)

Η Χαλκή Πύλη ήταν ο κύριος προθάλαμος του Μεγάλου Παλατιού. Το όνομά της οφειλόταν είτε στη χάλκινη επένδυση της οροφής της είτε στα χάλκινα στοιχεία στις πόρτες της. Πάνω από τη θύρα ήταν τοποθετημένη μια περίφημη εικόνα τού Χριστού. Η αυτοκρατορική αυτή είσοδος, η οποία σήμερα δεν σώζεται, βρισκόταν απέναντι από το Αυγουσταίον, στα νότια της Αγίας Σοφίας, και αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα -ως προς το πλήθος των συμβολισμών- αρχιτεκτονήματα της Κωνσταντινούπολης.

περισσότερα...

 

Χάσκιοϊ

Χάσκιοϊ (13/4/2007 v.1) Hasköy (2/5/2007 v.1)

Η περιοχή που καλύπτει το σημερινό Χάσκιοϊ μαρτυρείται ότι κατοικήθηκε τουλάχιστον από τον 6ο αιώνα. Ονομάστηκε Πικρίδιο στα τέλη του 8ου αιώνα από τη μεγάλη μονή του Πικριδίου. Κατά την Οθωμανική περίοδο ονομάζεται Αγία Παρασκευή και κατοικείται από Ορθοδόξους, Αρμενίους και κυρίως Εβραίους. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ο ορθόδοξος πληθυσμός μειώνεται ραγδαία.

περισσότερα...

 

Χερσαίες Οχυρώσεις κατά τη Μέση και την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο

Χερσαίες Οχυρώσεις κατά τη Μέση και την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο  - προς ανάθεση Land Walls in the Middle and Late Byzantine Constantinople - προς ανάθεση

 

Χρηστάκης Ζωγράφος

Χρηστάκης Ζωγράφος - προς ανάθεση Christakis Zografos - προς ανάθεση

 

Χριστιανικά βακούφια της Κωνσταντινούπολης

Χριστιανικά βακούφια της Κωνσταντινούπολης (13/4/2007 v.1) Greek Orthodox pious foundations in Constantinople (2/5/2007 v.1)

Εκτός από μια συνοπτική περιγραφή του νομικού καθεστώτος των ρωμαίικων κοινοτικών ακινήτων κατά το 19ο αιώνα, το άρθρο αυτό συγκεφαλαιώνει τη νομοθετική εξέλιξη μετά το νόμο του 1935, ο οποίος εξομοίωσε τα «ιδρύματα των (χριστιανικών και εβραϊκών) κοινοτήτων» με τα μουσουλμανικά βακούφια.

περισσότερα...

 

Χρυσή Πύλη

Χρυσή Πύλη (8/2/2008 v.1) Golden Gate (8/1/2008 v.1)

Η Χρυσή Πύλη είναι μια μνημειακή είσοδος κοντά στο νότιο άκρο των τειχών της Κωνσταντινούπολης που χτίστηκαν από το Θεοδόσιο Β΄. Ήταν κάτι περισσότερο από απλή πύλη της πόλης, καθώς από εκεί εισέρχονταν οι αυτοκράτορες για την τέλεση θριάμβου στην πρωτεύουσα, ενώ στα μεταγενέστερα χρόνια αποτέλεσε τη βάση για την κατασκευή φρουρίου.

περισσότερα...

 

Χρυσοτρίκλινος

Χρυσοτρίκλινος (21/4/2008 v.1) Chrysotriklinos (21/4/2008 v.1)

Ο Χρυσοτρίκλινος, χτισμένος τον 6ο αιώνα κοντά στη θάλασσα του Μαρμαρά, ήταν η κύρια αίθουσα υποδοχής και παράθεσης δείπνων της μεσοβυζαντινής αυτοκρατορικής οικίας, η καρδιά και το πραγματικό κέντρο των εξελίξεων του παλατιού.

περισσότερα...

 

Χώρα Βυζαντίου (Αρχαιότητα)

Χώρα Βυζαντίου (Αρχαιότητα) (13/4/2007 v.1) Chora of Byzantium (Antiquity) (18/4/2007 v.1)

Η μεγαρική αποικία του Βυζαντίου περιβαλλόταν από εκτεταμένη ενδοχώρα, η οποία εκτεινόταν από τη Σηλυμβρία και τη Βιζάνθη (Ραιδεστό) στα δυτικά έως το άνοιγμα του Εύξεινου Πόντου. Η «χώρα» αυτή περιλάμβανε αρκετούς οικισμούς, κυρίως αγροτών και αλιέων, καθώς και μικρούς εμπορικούς σταθμούς άλλων ελληνικών πόλεων ή εθνοτήτων. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές αυτής της ενδοχώρας ήταν πολλές και ποικίλες (αλιεία, ξυλεία, γεωργία και κυρίως εμπόριο), εξασφαλίζοντας ευημερία στο αστικό κέντρο.

περισσότερα...