Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

Επομ.

 
 
 
 

Αναζήτηση με το γράμμα Τ

 
 
 

Ταταύλα

Ταταύλα (13/4/2007 v.1) Tatavla (Kurtuluş) (2/5/2007 v.1)

H περιοχή Ταταύλα βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η πρώτη κατοίκηση τοποθετείται στα μέσα του 16ου αιώνα, επί βασιλείας του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ (1520-1566), οπότε και μαρτυρείται ότι η περιοχή άρχισε να κατοικείται από ορθόδοξους πρώην αιχμαλώτους του οθωμανικού στόλου. Στη συνέχεια, και ιδιαίτερα κατά το 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, αποτέλεσε πολυπληθή κοινότητα, οι κάτοικοι της οποίας ανήκαν στα μεσοαστικά στρώματα των Ελληνορθοδόξων. Από το 1960 η κοινότητα...

περισσότερα...

 

Τείχη Θεοδοσίου Β'

Τείχη Θεοδοσίου Β' (12/4/2007 v.1) Theodosian Walls (27/6/2007 v.1)

Οι οχυρώσεις που χτίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να αντικαταστήσουν τα αρχικά τείχη του Κωνσταντίνου Α΄ χρονολογούνται από την εποχή του Θεοδοσίου Β΄ (408-450) και δέχτηκαν αρκετές επισκευές και επεμβάσεις τους επόμενους αιώνες. Τα τείχη του Θεοδοσίου διέθεταν τρεις αμυντικές ζώνες (τάφρο, προτείχισμα και κυρίως τείχος) και παρέμειναν ουσιαστικά απόρθητα μέχρι το 1453.

περισσότερα...

 

Τείχη του Μεγάλου Κωνσταντίνου

Τείχη του Μεγάλου Κωνσταντίνου (12/4/2007 v.1) Walls of Constantine (27/6/2007 v.1)

Από τις πρώτες ενέργειες του Κωνσταντίνου Α´ που συνδυάστηκαν με την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε η χάραξη και ανέγερση νέου χερσαίου τείχους, που υπερτριπλασίασε το μέγεθος της νέας πόλης σε σχέση με την πόλη του Βυζαντίου. Αν και δεν έχουν σωθεί ίχνη του τείχους, έχουν γίνει υποθέσεις σχετικά με τη θέση και ορισμένες πύλες του από μελετητές της τοπογραφίας της Κωνσταντινούπολης. Το τείχος καταστράφηκε κάποια στιγμή μετά τα μέσα του 8ου αιώνα.

περισσότερα...

 

Τεκφούρ σαράι (To Παλάτι του Πορφυρογέννητου)

Τεκφούρ σαράι (To Παλάτι του Πορφυρογέννητου) (12/4/2007 v.1) Tekfur Sarayı (Palace of the Porphyrogennetus) (28/6/2007 v.1)

Το Τεκφούρ σαράι, αλλιώς παλάτι του Πορφυρογέννητου, αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο υστεροβυζαντινό παλάτι της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για ένα τραπεζιόσχημο τριώροφο κτήριο το οποίο βρίσκεται στο βόρειο πέρας των χερσαίων τειχών του Θεοδοσίου Β´. Παρουσιάζει ομοιότητες στη διάταξη με τη νότια πτέρυγα του παλατιού του Μυστρά, ενώ η μορφή του θυμίζει αντίστοιχα κτήρια της Δύσης. Χρονολογείται στο 14ο αιώνα, με βάση την τοιχοδομία του και τα μορφολογικά του στοιχεία.

περισσότερα...

 

Τετράπυλο

Τετράπυλο (17/4/2008 v.1) Tetrapylon (17/4/2008 v.1)

Το Χαλκούν Τετράπυλο, που δεν σώζεται πλέον σήμερα, ήταν ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα στο νοτιο-δυτικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης. Το τετράστυλο αυτό, θριαμβικού χαρακτήρα μνημείο όριζε το σημείο όπου διασταυρώνονταν οι κύριοι οδικοί άξονες της πόλης, η Μέση και η οδός που συνέδεε τον Κεράτιο με τον Μαρμαρά. Αν και αρχικά δεν είχε χριστιανικό χαρακτήρα, τον 10ο αιώνα πλέον το Τετράπυλο στέγαζε τα λείψανα των 40 Μαρτύρων, αποτελώντας ένα ακόμη παράδειγμα στη μακρά παράδοση εκχριστιανισμού...

περισσότερα...

 

Τζιμπαλί

Τζιμπαλί (13/4/2007 v.1) Cibali (2/5/2007 v.1)

Βρίσκεται κατά μήκος των τειχών του Κερατίου, λίγο πριν από το Φανάρι και πολύ κοντά στη σημερινή τοποθεσία Ουν Καπί. Αμέσως μετά την Άλωση, η περιοχή κατοικήθηκε από χριστιανούς ορθόδοξους και Εβραίους, ενώ κατά τον 19ο αιώνα έγινε εστία ελληνορθόδοξων μεταναστών από τα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία. Με την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης και την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, η ορθόδοξη κοινότητα άρχισε να φυλλορροεί δημογραφικά.

περισσότερα...

 

Το "Σύστημα των εμπόρων" της Κωνσταντινούπολης και η Εμπορική Εγκυκλοπαίδεια

Το "Σύστημα των εμπόρων" της Κωνσταντινούπολης και η Εμπορική Εγκυκλοπαίδεια (13/4/2007 v.1) "System of the Merchants" of Constantinople and the Commercial Encyclopedia (27/4/2007 v.1)

Το Σύστημα των εν Κωνσταντινουπόλει Ελλήνων Μεγαλεμπόρων ήταν η συντεχνία των Ελλήνων μεγαλεμπόρων της Κωνσταντινούπολης. Στο πλαίσιο τουΣυστήματος πραγματοποιήθηκε η έκδοση του σημαντικού έργου Εμπορική Εγκυκλοπαίδεια του Νικόλαου Παπαδόπουλου.

περισσότερα...

 

Το οικιστικό πλέγμα των οικισμών των Ρωμιών στο βιλαέτι Κωνσταντινούπολης, 19ος - 20ός αιώνας

Το οικιστικό πλέγμα των οικισμών των Ρωμιών στο βιλαέτι Κωνσταντινούπολης, 19ος - 20ός αιώνας - προς ανάθεση Settlements with Greek-Orthodox population in the vilayet of Istanbul, 19th - 20th century - προς ανάθεση

 

Τοπογραφία της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης

Τοπογραφία της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης (8/2/2008 v.1) Topography of Byzantine Constantinople (8/2/2008 v.1)

Η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ιδρύθηκε το έτος 324 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α΄ (306/324-337) στο νότιο τμήμα του Βοσπόρου, στη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης του Βυζαντίου. Από την επόχή της ίδρυσή της έλαβε επίσης το όνομα Νέα Ρώμη. Στους αιώνες που ακολούθησαν, η Κωνσταντινούπολη γνώρισε σημαντική άνθηση κι έγινε ξακουστή πόλη. Η Άλωσή της από τους Οθωμανούς στις 29 Μαΐου 1453 έβαλε τέλος στην πολιτική υπόσταση του Βυζαντίου.

περισσότερα...

 

Τοπογραφία της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης

Τοπογραφία της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης (13/4/2007 v.1) Topography of Ottoman Constantinople (Istanbul) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Παρουσίαση της πολεοδομικής ανάπτυξης της Κωνσταντινούπολης και των παρακείμενων οικισμών κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη χωροκατανομή του ελληνορθόδοξου πληθυσμού.

περισσότερα...